Eenvoud is prachtig…. Voor mij geen tierelantijntjes aan kleding, maar gewoon basic lijnen en basic kleurencombinaties… Vandaar ook weer het ontwerp van de Basic Sweater!
Maarrrr dit ontwerp is op meerdere niveaus basic…. Door dit patroon te volgen, kun je een trui haken die exact te maken is volgens jouw wensen…. Ik leg je namelijk stap voor stap uit hoe je zelf ieder onderdeel naar jouw wensen aanpast…. Geen vast aantal steken, geen vast aantal toeren, maar actief je eigen unieke ontwerp creëeren! En daarbij dus de basis van iedere trui die jij wilt maken…
Ik heb de eerste basic sweater (crème-wit tweed) gehaakt met een wijde hals, een boord van halfstokjes en de trui is zonder taille te creëren recht naar beneden gehaakt… Dit geeft de trui voor mij een wat nonchalante en stoere look…… Maar om te laten zien dat je zelf kan creëren wat jij wilt, heb ik de tweede basic sweater ( kaki kleur tweed) gehaakt met een smallere hals, een boord in de boordsteek en heb ik taille gecreëerd in de trui waardoor deze mijn vormen omarmt…

Ook als beginner kun je met dit patroon erachter komen dat je alles kunt haken wat je wilt…. Dussss Let’s Go!
Benodigdheden:
– Garen naar keuze. Ik heb voor de crème versie 4 bollen tweed van de Zeeman gebruikt en voor de Kaki versie 4 bollen tweed van de Wibra.
– Haaknaald geschikt voor jouw garen. Ik heb voor de crème versie naald 5 gebruikt en de Kaki naald 4,5. Hou er bij je naaldkeuze rekening mee dat je de trui niet te strak haakt, deze mag lekker los vallen.
– Steekmarkeerders, schaar, stopnaald
Gebruikte steken:
– Losse ( L)
– Halve vaste (HV)
– Half stokje (Hst)
– Stokje (St)
– Reliëf stokje voor (RstV)
– Reliëf stokje achter (RstA)
– Hoeksteek ( = Stokje + losse + Stokje in dezelfde steek)
De Basic Sweater wordt ‘top down’ gehaakt, wat niets anders inhoudt dan dat je de trui vanaf de hals naar beneden haakt…. Om te bepalen hoe groot jij je hals wilt moet je de eerste losse ketting in 4 delen berekenen…. voorkant, achterkant en 2x een schouderpartij. (+ 4 hoeken)
Hoe ik dit heb gedaan leg ik je hieronder in tekst en tekening uit. Als het evengoed nog abracadabra voor je is 😉, heb ik ook een filmpje bijgevoegd waarin ik het bepalen van de hals laat zien….
Ik haakte bij de kaki sweater 25 losse en hield deze tegen mijn nek aan, alwaar de hals moest komen. Dit leek mij wel een goeie breedte voor de hals, dus haakte ik nog 1 losse erbij zodat ik de eerste hoek had meegerekend. Hierop haakte ik 12 losse verder en hield deze bij mijn nek over mijn schouder heen. Ook dit leek mij een goeie breedte voor de zijkant van mijn hals. Wederom haakte ik 1 losse erbij als hoek. De achterzijde van de hals is hetzelfde aantal steken als de voorzijde, dus hierop haakte ik er weer 25 losse bij + 1 losse extra als hoek. ook de andere kant van de hals over de schouder is hetzelfde als de eerste schouderkant dus ik haakte er weer 12 losse bij + 1 losse als laatste hoek en sloot de ketting met een halve vaste. Ik had in totaal 78 losse in de ketting. (Zie onderstaande foto)

De boord
Nu je hebt bepaald hoe wijd je hals is, gaan we een boord haken. Je kan natuurlijk gewoon twee toeren half stokjes haken zoals ik bij de crème-versie heb gedaan of je haakt een boord in de boordsteek. Deze gaat als volgt:
Rij 1: 2 opzetlosse, hst in dezelfde steek, hst t/m het einde van de rij. sluit met een hv.
Rij 2: RstV om de eerste hst van de vorige rij , herhaal nu RstA gevolgd door RstV tot een het einde van de rij en sluit met een hv.

Nu gaan we daadwerkelijk een trui haken aan de boord… Ongeacht wat voor maat je hebt, rij 3, 4 en 5 geldt voor iedere maat!
Rij 3:
4 losse, St in dezelfde steek (dit is je eerste hoek),
haak nu het aantal stokjes die je voor de schouder berekend had (voor de kaki-versie waren dat er voor mij 12),
haak nu een hoeksteek (stokje -losse- stokje in 1 steek),
haak nu het aantal stokjes die je voor de voorkant berekend had (voor de kaki-versie waren dat er voor mij 25),
haak nu een hoeksteek,
haak dan wederom het aantal stokjes wat je voor de schouder had berekend (dus ik had 12, net als mijn vorige schouder),
haak weer een hoeksteek,
haak nu het aantal stokjes voor de achterkant (voor de kaki-versie waren dat er ook weer 25), sluit met een hv in de derde losse van de eerste vier losse van de rij.
Keer je werk om.
Rij 4:
2 opzetlosse + St in dezelfde steek, St t/m de 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek van de vorige rij,
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek ,
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek,
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek,
Sluit d.m.v. een hv in 1e St van de rij,
Keer je werk om.
Rij 5:
hv in 1e stokje van de hoek,
hv om de losse van de hoek,
4 losse + St in dezelfde steek (zo creëer je weer een hoek),
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek,
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek,
St t/m 1e St van de hoek van de vorige rij,
hoeksteek om de losse van de hoek,
St t/m de eerste hv van de rij,
sluit met een hv in de derde losse van de losse ketting aan het begin van de rij,
Keer je werk om
Bovenlijf
Wat we nu gaan doen is het bovenlijf creëren tot aan het punt dat we de oksels kunnen sluiten.
Haak nu steeds Rij 4 en 5. Maar hoeveel rijen moet je haken voor jouw maat?
Dat wordt weer passen! pas de hals/het bovenlijf en kijk of je de punten van de hoeken tegen elkaar aan kunt sluiten. (zie onderstaande foto’s)
Met het punt van sluiten bepaal je gelijk hoe wijd je trui wordt. Mijn advies is: Sluit de punten als ze elkaar net aan kunnen raken. Het wordt hierdoor echt niet te strak, want het rekt bij het daadwerkelijk sluitend haken nog uit.
Nu gaan we de oksels sluitend haken! De uitleg hiervan is afhankelijk van met welke rij je geëindigd bent…….
Ik heb het bovenstuk gehaakt t/m rij 13 en had mijn werk net gekeerd.
Ik ging dus weer verder met het eerste gedeelte van rij 4. Bij de eerste hoek aangekomen, deed ik de voorste en achterste hoek tegen elkaar aan (zoals op de foto hierboven) en haakte ik 1 stokje door de beide hoeken heen, waarop de oksel gesloten was. Hierna haakte ik weer stokjes verder totdat ik bij de volgende hoek was aangekomen en herhaalde ik het proces van het sluiten van de hoeken. Hierna haakte ik stokjes tot het einde van de rij en sloot met een halve vaste in het eerste stokje van de rij.
Als je nu je bovenstuk geëindigd bent met een even aantal rijen, zou je eigenlijk weer moeten beginnen met rij 5 om vervolgens de oksels te sluiten. Maar die doe je dan net even anders:
Je begint met 2 opzetlosse + stokje in dezelfde steek. Nu zit je gelijk bij de eerste hoek, dus haak je de hoeken samen met 1 stokje. Hierna haak je weer stokjes totdat je bij de volgende hoek bent aangekomen en haak je ook die samen met 1 stokje. Dan haak je wederom tot het einde van de rij stokjes en sluit je met een halve vaste in het eerste stokje van de rij. (hecht niet af, vanaf hier gaan we verder met het middenstuk van de sweater)
Je bovenstuk is nu klaar inclusief de armgaten!
Midden stuk
We gaan nu het midden gedeelte van de sweater haken. Als je de rechte versie zonder taille wilt haken (de crème- versie ) haak je alleen nog maar rijen met stokjes en sluit je met een halve vaste in het eerste stokje van de rij. Zorg hierbij dat je wel je werk keert na iedere rij. Voordat ik je ga vertellen hoeveel rijen je moet haken tot de onderzijde, zal ik uitleggen hoe je taille haakt in dit patroon:
Zorg dat je rijen stokjes haakt tot net over je borstpartij heen (zie op onderstaande foto tot hoever ik gehaakt heb en waar mijn taille eigenlijk zit).

Leg je werk nu plat neer en zorg dat je begin losse aan de zijkant van je werk ligt. Aan de andere zijkant plaats je een steekmarkeerder op ongeveer dezelfde plaats als je begin losse. Je gaat nu 1 rij stokjes haken waarbij je aan het begin en op de plek van de steekmarkeerder 2 stokjes samen haakt. Keer je werk en haak hierna weer een gewone rij met stokjes zonder te minderen.
Plaats dan nogmaals net als voorgaande wijze een steekmarkeerder en haak weer 1 rij stokjes, waarbij je aan het begin en op de plek van de steekmarkeerder 2 stokjes samen haakt. Keer wederom je werk en haak nog een gewone rij met stokjes zonder te minderen.
Nu gaan we de sweater weer wat ruimer maken, zodat deze straks weer goed op de heupen valt.
Herhaal dus nu dezelfde handelingen als bij de voorgaande 4 rijen, maar ipv de minderingen haak je meerderingen aan het begin en op de plek van de steekmarkeerder. (die doe je door twee stokjes in 1 steek te haken)
Bepalen van de lengte
Bij zowel de rechte versie, als de versie met taille, zijn we nu op een moment aangekomen dat we gaan bepalen hoe lang de trui wordt totdat we de onderkant gaan haken (de split).
Omdat we allemaal een andere bouw hebben, gaan we wederom de sweater passen. Vanaf de heup (het uitstekende puntige gedeelte aan de zijkant van je lijf) moet je nog 6 rijen stokjes naar beneden haken alvorens we aan de split beginnen. Hou hierbij wederom in de gaten dat je wel je werk keert na iedere rij! Hecht af als de juiste lengte bereikt is.
Onderzijde /Split
Leg nu weer de sweater plat neer. zet nu aan beide zijkanten van de trui in de onderste rij, recht onder de oksels, een steekmarkeerder. (Zie onderstaande foto)

Voorzijde:
Je gaat nu beginnen om aan de voorzijde een flap te haken. Kijk eerst hoe je laatst gehaakte rij is geëindigd, zodat je weet welke kant je op moet haken (aangezien je steeds je werk keert).
Hecht dan aan de voorzijde naast de steekmarkeerder aan.
Rij 1 t/m 6:
2 opzetlosse, haak met een stokje dezelfde steek en de opvolgende steek samen (mindering),
Haak stokjes tot de twee laatste steken van de rij en haak de laatste twee stokjes samen. Keer je werk om.
Na rij 6 hecht je af en hecht je een nieuwe draad aan aan de achterzijde naast een steekmarkeerder. Hou hierbij weer rekening met de richting van het haken ivm het keren van je werk van de vorige rij.
Achterzijde:
Rij 1/tm 12:
2 opzetlosse, haak met een stokje dezelfde steek en de opvolgende steek samen (mindering),
Haak stokjes tot de twee laatste steken van de rij en haak de laatste twee stokjes samen. Keer je werk om.
Je hebt nu de voor- en achterzijde van de sweater af!

Mouwen
Wat er nu nog resteert, is het haken van de mouwen. Ik heb er voor gekozen om de mouwen tot net over de elleboog te haken, maar je kan elke gewenste lengte haken die jij wilt.
Hecht een draad aan in de oksel op de plek waar je de twee hoeken van het bovenstuk hebt samen gehaakt. Hou hierbij weer rekening met de richting van het haken ivm het keren van je werk van de vorige rij.
Rij 1:
2 opzetlosse + St in dezelfde steek, St t/m het einde van de rij,
sluit met een hv in het 1e stokje van de rij. Keer je werk om.
Om bij de elleboog te komen haakte ik 12 x rij 1.
Omdat ik een boord aan mijn hals heb gehaakt, heb ik op exact dezelfde wijze een boord aan de mouwen gehaakt:
Rij 1: 2 opzetlosse + hst in dezelfde steek, hst t/m het einde van de rij, sluit met een hv in de 1e hst van de rij.
Rij 2: RstV om de eerste hst van de vorige rij , herhaal nu RstA gevolgd door RstV tot een het einde van de rij en sluit met een hv.
Gefeliciteerd, Je bent nu de trotse maker, haker, en eigenaar van je Basic Sweater!
Graag zie ik jullie resultaten weer terug!