Raketijsje -trui

Wat was het een feestje om deze trui in elkaar te zetten! super gezellige kleuren en heerlijk zacht garen! Deze trui is tunisch gehaakt met de tunische breisteek/tricotsteek…. hierdoor lijkt het inderdaad ook echt gebreid… Je hebt dus ook een tunische haaknaald nodig! het kan met zowel een lange metalen naald, als met een tunische naald met een draad er aan….Voor de beginners met tunisch haken onder ons: Ik heb een filmpje gemaakt voor mijn Tunisian hoodie met de uitleg van deze steek: https://youtu.be/BgZszIXaiV8

Als we er dan nu klaar voor zijn, gaan we toch echt beginnen met de trui!
Wat hebben we nodig? Natuuuurlijk prachtig garen naar eigen keuze…. Ik beschrijf in ieder geval welke garen ik heb gebruikt en welke kleuren, en dan mag je zelf je eigen draai er aan geven! Dan kun je zelf nog beslissen of je het met korte mouw of lange mouw haakt.

Yarn and Colors super Charming (66% katoen – 34% acryl)
* 5 rode
* 5 licht geel
* 5 mosterd
(dit is voor met lange mouwen berekend voor ongeveer een M)
Tunische haaknaald 4,5 (mag ook een grotere of kleinere, kijk voor jezelf bij welke de Vtjes van je trui voor jou het mooiste uitkomen met dit garen..)
Steekmarkeerders, schaartje en een stopnaald


Dan gaan we nu eindelijk beginnen!
We beginnen met een losse ketting op te zetten met de onderste kleur. (In mijn geval was dit de licht gele kleur) Zoals eigenlijk bij al mijn patronen bepaal je de breedte van je trui door de losse ketting van het ene uiterste van je ene schouder tot het ander uiterste van je andere schouder te houden. Bij tunisch haken trekt het nog wat krapper, dus zorg dat je een aantal losse voorbij elke schouder haakt.

haak nu 24 rijen in de tunische tricotsteek, dus 24 rijen Vtjes (24x heen en 24x terug haken en wissel van kleur. In mijn geval was dit de mosterd.
Haak nu weer 24 rijen in de tunische tricotsteek, dus 24 rijen Vtjes (24x heen en 24x terug haken) Wissel nu weer van kleur. In mijn geval was dit de rode kleur.
Haak nu ongeveer 10 rijen in de tunische tricotsteek.

Wat je nu gaat doen is voor de spiegel staan en de lap voor je lijf houden. de onderkant hou je op bovenkant heuphoogte (er komt nog een boord aan, dus hou hier rekening mee!) en de bovenkant moet nu op het punt zitten waarop de onderkant van je kraag zit….. als je de lap nu voor je houdt en denkt: oh nee, dat decolleté is veel te diep als dit de onderkant van mijn kraag moet zijn, dan haak je er in het rood gewoon nog een paar rijen aan. Maar dit kan natuurlijk ook andersom zijn: je kraag zit voor je gevoel te hoog, dan haal je een paar rijen uit.

Als je voor je gevoel de juiste lengte van de lap hebt bereikt, dan tel je hoeveel Vtjes je lap heeft van links naar rechts en zet je op de helft van dit aantal 1 steekmarkeerder neer. Dit is nu de onderzijde van je hals.
Haak nu de tricotsteek heen en stop in de laatste steek voor de steekmarkeerder. (zie foto hierboven)
Haak nu je tricotsteek terug zodat je de linkerlap naar je linkerschouder haakt. (voor de kijker rechts 😉 Je haakt dus nu even niet NA de steekmarkeerder!
dit blijf je herhalen totdat je een lap hebt aan de linkerzijde van je trui (voor de kijker rechts dus)

Als je de gehele lap nu voor je houdt en je de linker lap met het uiteinde bovenop je schouder plaatst (waar normaal je naad loopt van een trui), dan is je linker lap klaar als je steekmarkeerder op de juiste plek voor jou zit van het einde van je hals!
Dan hecht je af en hecht je aan de andere kant van de stekmarkeerder weer aan.
Haak nu hetzelfde aantal rijen aan de andere kant van de steekmarkeerder waardoor je twee losse lappen hebt die samen om je hals vallen! Hecht af.
Zie onderstaande foto.

Dan is nu je voorpand klaar! Het achterpand haken we gewoon verder aan de bovenzijde. Tel hoeveel rijen rood je voor de voorzijde hebt gehaakt.
Hecht met rood weer aan op de voor de kijker rechterzijde (dus waar je linkerschouder komt)
Haak nu weer de tunische tricotsteek totdat je bij het einde van je eerste lap aankomt. We gaan nu bij beide lappen aan elkaar haken en dat doe je als volgt:
steek je naald door je laatste steek van je rechter lap en steek hierna gelijk je naald door de eerste steek van je linker lap. Haal nu gewoon je draad op zoals gewoonlijk en haak de tricot steek verder tot het einde . Je hals is nu officieel gehaakt! Zie onderstaande foto.

Haak nu hetzelfde aantal rijen rood als je aan de voorzijde hebt gehaakt. (vergeet niet om ook de rijen rood mee te tellen onder splitsing!!)
Wissel hierna weer naar de mosterd kleur en haak 24 rijen in de tunische tricotsteek. (net als bij de voorzijde).
Wissel hierna weer naar de licht gele kleur en haak 24 rijen in de tunische tricotsteek.
(net als bij de voorzijde) Sluit je laatste rij met halve vaste in iedere steek en hecht af..
De basis van je trui is nu af! als het goed is ziet het er uit als 1 grote lange lap met een gat er in. Als je de lap nu dubbel vouwt zie je al wat je voorpand en je achterpand is. Zie onderstaande foto’s.

Zijkanten dicht naaien
Om te bepalen hoe wijd je oksels (en dus ook je mouwen) wilt hebben kun je het beste de lap met de opening over je hoofd doen, alsof je de trui al aantrekt. Sluit dan met je vingers de lap onder je oksel en kijk of je arm door dat gat kan. Zet een steekmarkeerder op de plek waar je de oksel wilt sluiten. Zet aan de andere kant op exact dezelfde plek een steekmarkeerder zodat beide armen net zo wijd worden…

Nu gaan we de zijkanten dicht naaien met de matrassteek ( zie voor een eenvoudige uitleg van de matrassteek: https://pin.it/2RkEfRU )
Naai de zijkanten dicht tot aan de steekmarkeerder. Of zoals bij mij op onderstaande foto tot mijn vinger.


De boord

De boord gaan we nu haken middels mijn lievelings manier…..het betreft de halve vaste in de achterste lus boord met een gewone haaknaald (3 mm) hierdoor krijg je een smallere boord dan je trui maar wel goed rekbaar! Ik heb voor de Tunisian Hoodie een filmpje gemaakt hoe deze boord te haken…. Bekijk deze en haak ook eerst zoals in het filmpje aangegeven de rand met vaste aan de trui.. : https://youtu.be/pia7QHAfYtY

Mouwen
Als je voor een korte mouw ging, dan is je trui nu klaar!. Als je lange mouwen wilt, haken we nog even door!
Maar hoe weet je nu hoeveel steken je moet opzetten?

Pak je trui en tel hoeveel steken er zitten in de ronding van de armsgat. (Dus je telt vanaf de oksel tot aan boven, tot aan weer terug bij de oksel.) Dit zijn het aantal steken dat je opzet voor de mouw. (niet direct aan de trui vast overigens)
we haken dus gewoon twee afzonderlijk losse lappen totdat ze een lengte hebben die past op jouw arm (houdt hiermee rekening dat ook hier nog een boord aankomt). Zorg dat je de kleurenwissel hetzelfde doet als in het lijf (qua aantal rijen). Sluit ook hierbij de laatste rij af met halve vaste in iedere steek en hecht af.
naai dan de mouwen in de lengte aan elkaar middels de matrassteek.

Nu even goed kijken voordat je de mouwen aan de trui naait!!! zorg dat je de zijde waar je geëindigd met de mouwen, met de halve vaste, aan de trui vast naait met de matrassteek. Dit doe je natuurlijk op de steken rondom in de oksel.

Haak ook nu weer een boord aan de mouwen op dezelfde wijze als dat je aan de onderzijde van de trui hebt gedaan……. en zie hier: Je eigen raketijsje trui!!!

Ik zie je creaties graag terug op facebook, instagram of gewoon hier op de site!
Veel haakplezier…

%d bloggers liken dit: