Patroon Boho-festival set

Als de zon weer gaat schijnen, de slippertjes weer uit de kast worden gehaald en we weer een terras of festival gaan pakken, moeten we natuurlijk ook helemaal in boho-style voor de dag komen…

Deze set is op meerdere manieren te combineren… of je nu alleen de top wilt maken of alleen de rok… of als je de top eigenlijk langer wilt hebben als truitje, het kan allemaal en ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen… Het patroon is beschreven voor een S, M en L en is makkelijk aan te passen als het iets groter of kleiner moet zijn.


De top (of truitje)


Benodigdheden:

 • Durable Cosy extra fine                       – 6 bollen voor de top maat S en M (8 bollen voor als je het een langer truitje wilt maken) – 9 bollen voor de top maat L (11 bollen voor als je het een langer truitje wilt maken)
 • Haaknaald 3 en 3,5 (maat S en L)
 • Haaknaald 3 en 4 (maat M)
 • Stopnaald en schaartje

Voor dit patroon gebruik je de volgende steken:

Losse, vaste, halve vaste, stokje, half stokje, reliëf half stokjes en de Puffsteek met stokjes. (Op youtube een hoop uitleg over de puffsteek!)


De top/truitje bestaat voornamelijk uit een aantal vierkante lapjes met het ‘bloemen-patroon’ erop. Ik heb het patroon hiervan uitgetekend (let niet op het gebrek aan tekenkunst…🙈) maar ik heb het daarbij ook beschreven.

Let op! : Voor de maat M zijn de lapjes los gehaakt op een haaknaald 4 zodat ze 10 cm lang en breed zijn. Voor de maat S en L zijn de lapjes gehaakt met een haaknaald 3,5 (niet te los) zodat ze 9 cm lang en breed zijn.


Om te beginnen, gaan we het juiste aantal lapjes voor de top/truitje haken.

Voor maat S haak je er 36 op naald 3,5. (45 voor als je het truitje langer wilt) Voor maat M haak je er 36 op naald 4 (45 voor als je het truitje langer wilt) Voor maat L haak je er 65 op naald 3,5 (78 voor als je het truitje langer wilt)


Het lapje uitgetekend

Beschrijving lapje:

Maak een magische ring (of 5 losse aan elkaar)

Rij 1: 3 losse (telt als eerste stokje), 15 stokjes in de ring, sluit met een halve vaste in de derde losse, halve vaste naar de eerste opening tussen de stokjes. (16 steken in totaal)

Rij 2: puffsteek van 3 stokjes waarbij het eerste stokje is vervangen door twee opzet losse, (losse, puffsteek van 3 stokjes)15x , losse, halve vaste in de eerste puffsteek van deze rij, halve vaste naar de eerst volgende ruimte tussen de puffsteken. (16 puffsteken in totaal)

Rij 3: puffsteek van 4 stokjes waarbij het eerste stokje is vervangen door drie opzet losse, (2 losse, puffsteek van 4 stokjes)15x, 2 losse, halve vaste in de eerste puffsteek van deze rij, halve vaste naar de eerst volgende ruimte tussen de puffsteken. (16 puffsteken in totaal)

Rij 4: 3 losse, 2 stokjes in dezelfde ruimte tussen de eerste twee puffsteken, 3 stokjes in de volgende ruimte tussen de puffsteken, 3 stokjes in de volgende ruimte tussen de puffsteken, 2 losse, 3 stokjes in dezelfde ruimte als de laatste drie stokjes, (3 stokjes in de volgende ruimte tussen de puffsteken)4x, 2 losse, 3 stokjes in dezelfde ruimte als de laatste stokjes. Herhaal het gedeelte vanaf tussen de haakjes tot aan het einde van de rij en sluit met een halve vaste in de derde losse.

Tip: na elk lapje te hebben gehaakt kun je het beste alvast je losse draadjes wegwerken.


Eindresultaat 1 lapje

Nadat je al de lapjes gehaakt hebt, is het tijd om de lapjes aan elkaar te maken. Ik heb zelf deze keer voor naaien gekozen met de matrassteek, Maar natuurlijk staat het je vrij om de lapjes op andere wijze aan elkaar te maken! Als je wilt zien hoe dit moet kun je kijken op: https://pin.it/2RkEfRU

Maar waar moet nu elk lapje heen?! Middels onderstaande tekeningen leg ik de puzzel uit. Met de extra blauwe kruisjes geef ik aan waar de extra lapjes moeten komen als je een truitje ipv een topje wilt.

Je ziet nu dat je twee losse flappen hebt, die aan de voorzijde komen. Hecht met haaknaald 3 aan de rechter binnenzijde van de flappen aan (zie rode pijl/rondje op onderstaande foto) en haak dan een rij met vaste tot aan de linker binnenzijde van de flappen. (Zie de turquoise pijl op onderstaande foto) Als je de langere versie maakt, houdt dit in dat je aanhecht op het lapje extra aan de onderkant.

Keer je haakwerk en maak een zelfde rij vaste tot aan de andere zijde. Dit herhaal je totdat je in totaal 5 rijen vaste hebt.

Bij maat S en M naai je nu middels de matrassteek vanaf de onderzijde van de flappen de rijen vaste aan elkaar. Dit doe je totdat je halverwege het tweede gehaakte ‘bloemen-lapje’ bent. Of iets hoger ivm een dichter decolleté. (Zie onderstaande foto) mocht je nu de langere versie hebben gekozen, zorg dan dat je het tot halverwege het derde ‘bloemen-lapje’ hebt dicht genaaid.

Bij maat L zorg je dat je het dicht naait tot halverwege het derde ‘bloemen-lapje’ en bij de langere versie tot halverwege het vierde ‘bloemen-lapje’.


Het begint al wat te worden! Als je de grote lap nu dubbel klapt heb je een duidelijke voorzijde en achterzijde. Maak nu op dezelfde wijze dat je de lapjes aan elkaar hebt gemaakt de zijkanten dicht vanaf de onderzijde. Dit doe je bij maat S en M t/m het tweede lapje. (Zie onderstaande foto) bij de verlengde versie doe je dit t/m het derde lapje.

Voor maat L geldt dat je de zijkanten dicht maakt t/m de helft van het derde lapje. Bij de verlengde versie t/m de helft van het vierde lapje.


Mouwtjes


Hecht nu wederom met haaknaald 3 aan in de oksel van je top/truitje en haak 5 rijen vaste, zodat je een soort mouwtje krijgt. Doe dit ook bij de andere zijde.


De boord


Ikzelf heb ervoor gekozen om de boord van de top/truitje op dezelfde wijze te doen als bij de puffsteek-muts met naald 3 (geschreven uitleg bij het patroon van deze muts) Dit omdat het iets fijner wordt en goed rekbaar. (Zie onderstaande foto of de youtube uitleg https://youtu.be/nmZGFXuMsxc ) Ik heb dan steeds na twee rijen te hebben gehaakt, twee steken samen gehaakt alvorens weer omhoog te gaan met de halve vasten.

Maaaaaarrrrr omdat velen deze boordsteek iet wat ingewikkeld vinden, kun je ook de gewone boordsteek maken: hecht met haaknaald 3 aan op de zijnaad of achternaad van de onderste lapjes.

Rij 1: (2 half stokjes, haak twee halfstokjes samen.) Herhaal deze actie tot aan het einde en sluit af met een halve vaste.

Rij 2: (1 reliëf half stokje voor, 1 reliëf half stokje achter) herhaal deze actie tot aan het einde.

Rij 3 t/m 18: herhaal rij 2 en hecht af.


Je Boho-festival top/truitje is nu klaar! Als je net als ik een pietje precies bent, is het raadzaam om tussendoor te passen, zodat je zelf goed kan meten of je genoeg lapjes hebt, genoeg decolleté hebt of genoeg ruimte in de mouwen…. we zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde gebouwd, maar dat maakt het juist zo leuk!


De Rok


Nu we al weten hoe de lapjes gehaakt worden, kunnen we de rok al bijna met ons ogen dicht in elkaar zetten…. maarrrrr….. we gaan niet alleen de lapjes van de top haken, maar ook zo’n zelfde lapje met een extra rand er omheen. Ik leg zo uit hoe je dat moet doen. Voor het patroon van de rok noem ik daarom de lapjes van de top: Lap A en de lapjes met extra rand er omheen: Lap B.

Benodigdheden:

 • Durable Cosy Extra Fine ( voor S/M 6 bollen en voor L 7 bollen)
 • Haaknaald 3, 3,5 en 4
 • Stopnaald en schaartje
Lap B

Lap B begint dus hetzelfde als Lap A, alleen komt er een rij 5 bij.

Rij 5: 2 losse, half stokje in dezelfde steek als de 2 losse, half stokje in iedere steek, in de losse opening van de hoeken doe je 2 half stokjes, 2 losse en 2 halfstokjes in dezelfde opening. Verder haak je rondom half stokjes in iedere steek en in de hoeken hetzelfde als de hoek hiervoor beschreven. Sluiten met een halve vaste in het eerste half stokje.


De lapjes worden met verschillende maten haaknaald gehaakt. Dit om ook meer rondingen/rek te krijgen in de rok. Voor alle maten is dit steeds dezelfde haaknaald, alleen de hoeveelheid lapjes verschilt. Maten S en M zijn precies hetzelfde, omdat er voldoende rek in zit.

Zoals je hierboven kunt zien zijn de eerste twee lagen opgemaakt uit Lap A. Het verschil in deze twee lagen, is dat de bovenste laag Lap A is gemaakt op haaknaald 3,5 en de tweede laag Lap A is gemaakt op haaknaald 4.

De derde en vierde laag zijn beide Lap B en op haaknaald 4 gehaakt. De laatste laag is ook Lap B en is met haaknaald 3,5 gehaakt.


Voor maat S en M heb je het volgende aantal lapjes nodig:

 • 8 lap A op haaknaald 3,5
 • 8 lap A op haaknaald 4
 • 16 lap B op haaknaald 4
 • 8 lap B op haaknaald 3,5

Voor maat L heb je het volgende aantal lapjes nodig:

 • 9 lap A op haaknaald 3,5
 • 9 lap A op haaknaald 4
 • 18 lap B op haaknaald 4
 • 9 lap B op haaknaald 3,5

Naai nu met de matrassteek de bovenste rij aan elkaar en sluit de lapjes tot een rondje. (Maat S/M 8 lap A op 3,5 en Maat L 9 lap A op 3,5)

Naai nu met de matrassteek de lapjes van de tweede rij (maat S/M 8 lap A op 4 en Maat L 9 lap A op 4) aan de bovenste rij vast.

Nu wordt het opletten omdat de lapjes van de derde rij meer steken heeft aan de zijkant dan de lapjes van de tweede rij. Naai met de matrassteek de derde rij (Maat S/M 8 lap B op 4 en Maat L 9 lap B op 4) aan de tweede rij vast. Zorg hierbij dat je bij alle lap B van rij 3, in de hoeken 2 steken samen naait. Hierdoor komen de rest van de steken goed op elkaar uit.

Naai nu met de matrassteek rij 4 (Maat S/M 8 lap B op 4 en Maat L 9 lap B op 4) aan rij 3 vast.

Naai nu met de matrassteek rij 5 (Maat S/M 8 lap B op 3,5 en Maat L 9 lap B op 3,5) aan rij 4 vast.


De boord


Voor de boord van de rok, heb ik exact hetzelfde gedaan als de boord van de top/truitje op haaknaald 3. Ook hier kun je weer de gewone boordsteek gebruiken zoals ik die bij de top heb beschreven.


Onderzijde rok


Hecht met naald 3 op een zijnaad of naad aan de achterzijde aan. Maak net als bij de mouwtjes 5 rijen met vaste en hecht af.


Eindresultaat

En zie hier, je hebt een bijpassende boho-festival rok gehaakt! Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben van het maken en het eindresultaat als ikzelf. Ik ga nog vele variaties in kleur en lengte maken van deze set dus dit is niet de laatste die jullie van dit ontwerp gaan zien…

Xx Debdus

%d bloggers liken dit: