Patroon Puff-Muts + Col

Creativiteit gaat ook vloeien als er temperatuur-verschillen optreden…😁 Omdat ik met de kids de kou ging trotseren bedacht ik gelijk een nieuwe muts en col in de puffsteek…

De puffsteek kun je zo bol maken als je zelf wilt dmv het aantal lussen/onvoltooide halfstokjes te vermeerderen als je dat wilt… ik heb ervoor gekozen om de puffsteek bij de muts en col voor 3x insteken (onvoltooide halfstokjes) te gaan. Dmv foto’s leg ik je uit hoe ik deze heb gemaakt….. mocht je die uitleg niet snappen, kun je de uitleg het meest makkelijk bekijken op youtube…

Benodigdheden:

  • Garen voor naald 4 of 5. Ik heb voor de blauwe versie wederom de hobbii Amigo XL gebruikt op naald 5. De licht groen/grijze versie heb ik met Royal op naald 4 gehaakt.
  • Haaknaald 4 of 5

De Muts


Maak een magische cirkel en doe daar 6 puffsteken in. Mijn eerste puffsteek begint met 2 losse (foto 1). Hierop sla je de draad om je naald, steek je naast je twee losse in, haalt je draad op maar haalt deze nog niet door je lus heen. Dan sla je nogmaals de draad om je naald, steek je naast de vorige losse in, haalt de draad op (foto 2) Nu haal je de draad door alle lussen heen (foto 3). Hierop volgt nog 1 (hv) losse erop. (foto 4) de puffsteken die hierna volgen beginnen niet met twee losse, maar met het insteken met omgeslagen naald (drie keer). Na 6 puffsteken maak je een halve vaste in de tweede losse van je eerste steek (foto 5)

Foto 5

Rij 1: 2x halve vaste, zodat je in de eerste ruimte tussen de puffsteken zit. We gaan nu meerderen. Maak twee keer een puffsteek in de ruimte tussen de puffsteken van de vorige toer. Doe dit bij alle ruimtes van de vorige toer en sluit weer met een halve vaste. (12 puffsteken in totaal) Zie foto 6.

Foto 6

Alle puffsteken die je in alle volgende rijen maakt, haak je in de ruimtes tussen de puffsteken van de rij ervoor.

Rij 2: 2 halve vaste, (1 puffsteek, 2x puffsteek in 1 ruimte) 6x. Sluit met een halve vaste

Rij 3: 2 halve vaste, (2 puffsteken, 2x puffsteek in 1 ruimte) 6x. Sluit met een halve vaste

Rij 4: 2 halve vaste,(3 puffsteken, 2x puffsteek in 1 ruimte) 6x. Sluit met een halve vaste

Rij 5: 2 halve vaste, (4 puffsteken, 2x puffsteek in 1 ruimte) 6x. Sluit met een halve vaste

Rij 6: 2 halve vaste, (5 puffsteken, 2x puffsteek in 1 ruimte) 6x. Sluit met een halve vaste

Rij 7 t/m 12: 2 halve vaste, 1 puffsteek tussen iedere ruimte van de rij ervoor. Sluiten met een halve vaste. Laat na de laatste rij de draad er aan.


De Boord


Hieronder heb ik beschreven hoe ik de halve vaste ribbelsteek heb gedaan. Als je daar niet uitkomt heb ik hier de link naar het youtube filmpje met de visuele uitleg! https://youtu.be/nmZGFXuMsxc

Voor de uitleg van de boord: Maak nu 9 losse (foto 1).

Rij 1: halve vaste in de tweede losse vanaf de naald, 7 halve vaste (foto 2), sla 1 v op de rand van de puffsteek over, steek de naald in de volgende v van de rand (foto 3) en maak daar een halve vaste in. Draai je werk om.

Rij 2: 8 halve vaste in de achterste lus, 1 losse en keer je werk. (Goed tellen, want de laatste zit altijd verdekt opgesteld…)

Voorbeeld van hoe de boord te haken. (Slip stitch back loop only= halve vaste in de achterste lus)

Herhaal nu Rij 1 en Rij 2 totdat je aan het einde bent. Je kunt de eerste en tweede rij nu aan elkaar vast naaien of met halve vaste aan elkaar haken. Klaar is de muts!


De Col


Zet 96 losse op en sluit deze als een ring aan elkaar met een halve vaste.

Rij 1: half stokje in iedere losse van de vorige toer, sluit met een halve vaste (96)

Rij 2: (puffsteek, steek overslaan) 48x, sluit met een halve vaste.

Rij 3: puffsteek in iedere ruimte tussen de puffsteek van de rij ervoor, sluit met een halve vaste. (48)

Rij 4 t/m 21: herhaal Rij 3.

Rij 22: halfstokje in iedere vaste van rij 21. (96)

Om het af te maken kun je een label of knoopje er op zetten om het echt je eigen draai te geven! Veel warmte en plezier met deze set…. Xx Debdus


%d bloggers liken dit: