Fade-out Sweater

Jawel, deze truien zijn beide hetzelfde patroon!! Dit vind ik nou echt leuk om te doen: een basis ontwerp maken waar je meerdere kanten mee op kan….zowel qua grootte, breedte, maar ook qua kleur en het soort garen……
laat je eigen creativiteit de vrije loop met dit patroon!!

Ik heb de truien dubbeldraads gehaakt waardoor ook de kleurverspringing in het werk komt. (een soort fade-out) Ik ga je straks allemaal uitleggen hoe ik dit heb gedaan. Ik heb voor de trui de mossteek gebruikt. Het is geen moeilijke steek, haakt lekker weg en geeft een soort elastisch effect…. En hij is gewoon erg mooi!
Op youtube heb ik deze steek duidelijk uitgelegd, dus druk op de link, en het gaat je allemaal duidelijk worden:
https://youtu.be/fXsxb9IO3JU

We gaan beginnen!
We starten met het bepalen van je kleuren….. Ik heb voor 1 trui 3 kleuren gebruikt. Voor de geel/roest/creme trui heb ik van iedere kleur 2 bollen Royal of Saskia gebruikt. (hou er rekening mee dat dit vrij stug valt als je het dubbeldraads te strak haakt!) Ik heb deze trui met haaknaald 5 gehaakt, maar kijk gaande weg wat voor jou het lekkerst haakt. Deze trui is vrij chunky geworden.

Voor de donker bruin/beige/creme trui heb ik van iedere kleur 3 bollen sokkenwol gebruikt. Deze trui heb ik met haaknaald 3,5 gehaakt, maar ook voor deze geldt: kijk gaande weg wat voor jou het lekkerst haakt! Deze trui is juist heel licht een fijn geworden.

Opmeten van de trui
Ik ben altijd heel makkelijk met het opmeten van de breedte van een trui: ik meet van schouder naar schouder, of ik meet de breedte van een lievelings-trui op…. Zo bepaal je zelf of het een wijd vallende trui wordt zoals de chunky trui of juist wat strakker zoals de bruin/beige/creme trui…..

Om de lengte te bepalen, moet je je goed bedenken of je nog een boord aan de onderzijde wilt of niet. Meet vanaf de bovenzijde van je schouder tot waar je de onderzijde van je trui wilt hebben….. die lengte ga je door 5 delen. Door de fade-out krijg je namelijk 5 vlakken op de trui. Elk vlak kun je dan hetzelfde aantal rijen maken…. Maar natuurlijk bepaal je zelf of de vlakken even groot zijn….!

De trui bestaat uit een apart voorpand en een apart achterpand. Dit zijn twee identieke vierkante lappen, die je uiteindelijk aan elkaar gaat naaien of haken.

Maar hoe krijg je nou zo’n fade-out?
Nu gaan we dan echt beginnen….. je haakt de trui dubbeldraads maar wisselt steeds van kleur. Zoals de trui hierboven:
– vlak 1 = 2 donker bruine draden tegelijk
– vlak 2 = 1 donker bruine draad + 1 beige draad
– vlak 3 = 2 beige draden tegelijk
– vlak 4 = 1 beige draad + 1 creme draad
– vlak 5 = 2 creme draden tegelijk

Hiermee haak je steeds de originele kleur, daarna vermeng je die met de volgende kleur, daarna de tweede originele kleur, gevolgd door het mengen met de volgende kleur…..enzovoorts….

Aan elkaar naaien
Als je nu twee identieke lappen hebt zoals op de foto hierboven, dan gaan we de bovenzijde en de zijkanten dichtnaaien middels de matrassteek ( zie voor een eenvoudige uitleg van de matrassteek: https://pin.it/2RkEfRU ).
Je kant het ook hakende wijs dichtmaken, maar ik kies graag voor de matrassteek!
Maarrrrrr eerst gaan we bepalen hoe dicht onze hals en oksels worden….

Ga voor een spiegel staan en houdt 1 lap voor je lijf. Pak nu beide kanten vast van de bovenzijde alwaar jij denkt dat je hals moet sluiten…. zet aan 1 kant een steekmarkeerder, reken uit hoeveel steken het is vanaf de hoek tot aan de steekmarkeerder en zet aan de andere zijde ook een steekmarkeerder neer na het exact zelfde aantal steken vanaf die hoek…. Zie als voorbeeld onderstaande foto (is niet dezelfde trui, maar wel dezelfde steken-bepaling)

Leg de lappen op elkaar en naai deze aan elkaar middels de steken tussen de hoek en de steekmarkeerders.
Nu ga je bepalen hoe wijd je oksel wordt.
LET OP: Hoe wijder je oksel, hoe wijder je mouw wordt!!
Om te bepalen hoe wijd je oksels (en dus ook je mouwen) wilt hebben kun je het beste de lap met de opening over je hoofd doen, alsof je de trui al aantrekt. Sluit dan met je vingers de lap onder je oksel en kijk of je arm door dat gat kan. Zet een steekmarkeerder op de plek waar je de oksel wilt sluiten. Zet aan de andere kant op exact dezelfde plek een steekmarkeerder zodat beide armen net zo wijd worden….. (zie onderstaande foto’s)

De boord

De boord gaan we nu haken middels mijn lievelings manier…..het betreft de halve vaste in de achterste lus boord……….hierdoor krijg je een smallere boord dan je trui maar wel goed rekbaar! Ik heb voor de Tunisian Hoodie een filmpje gemaakt hoe deze boord te haken…. Bekijk deze en als je een wijde trui hebt gehaakt, haak dan ook eerst zoals in het filmpje aangegeven de rand met vaste aan de trui…. : https://youtu.be/pia7QHAfYtY
Maarrrrrr voel je niet verplicht om deze boord te haken…. er zijn vele boordsteken, die je allemaal aan de trui kunt zetten…..Laat je creativiteit lekker gaan!

Mouwen

Nu rest alleen de mouwen nog. Hiervan moeten we natuurlijk eerst weten hoe lang deze moeten zijn.
Doe het lijf wat je zojuist hebt gehaakt aan.
Hou je arm horizontaal uitgestrekt naar de zijkant en meet vanaf het uiteinde van je gehaakte schouder tot hoever je de mouwen wilt richting je hand…
Deel deze lengte weer door 5 (omdat ook je mouwen weer met een fade-out gehaakt worden)

Begin met de kleur die je aan de bovenzijde van je trui hebt! hecht deze twee draden aan in de oksel, haak de mossteek rond en sluit met een halve vaste. Je haakt nu alleen nog maar rond dus je hoeft je werk niet te draaien. Als je bent geeindigde met je halve vast in een vaste, begin dan je volgende rij met twee losse boven op je laatste steek. (= 1 keerlosse en 1 losse boog). Als je eindigt met een halve vast in een losse boog, zorg dan dat je de eerste steek van de volgende rij begint met: 1 losse, vaste in dezelfde steek….

Als je nu de juiste lengte hebt van je mouw, haak dan ook weer op dezelfde wijze als de boord aan de onderzijde van de trui, een boord aan de mouwen…..
en Voila, klaar is je fade-out sweater!!

Ik zie jullie creatieve uitspattingen van deze sweater graag op facebook of instagram weer terug!!

Xxxx Debdus

%d bloggers liken dit: