Fijn Vest


Dit is echt een project voor tussendoor of ‘gewoon omdat het kan’… en het haakt heel makkelijk weg. Ik draag het als thuis-hang-vest of gewoon als vest voor buiten en doet hierbij menig hoofden draaien!

Ik heb het patroon geschreven voor een M/L…. maar iedere maat is mogelijk door een rand minder of juist meer om de vierkantjes te haken. Ik beschrijf hoe je dit moet doen NA de beschrijving van het vierkantje.


Benodigdheden:


  • 6 bollen Royal (crème/wit)
  • 6 bollen Durable cosy fine (olijf groen)
  • Haaknaald 4
  • Stopnaald en schaartje

In totaal heb ik 40 vierkantjes gehaakt:  Voor de linker voorzijde 10, de rechter voorzijde ook 10 en voor de gehele achterkant 20. Het basispatroon van het vierkant is als volgt:

Ik ben met de crème wit van Royal begonnen.

Rij 1: magische ring. 3 opzet losse (telt als eerste stokje), 15 stokjes in de ring en sluiten met een halve vaste in de derde losse van je opzet losse. Halve vaste naar de opening tussen je opzet losse en je eerste stokje.

Rij 2: 2 opzet losse en een puffsteek afmaken met nog 2 lussen (puffsteek met 3 lussen), 15x: (1 losse, puffsteek met 3 lussen), 1 losse en sluiten met een halve vaste in de tweede opzet losse. Halve vaste naar de opening tussen je eerste puffsteken van rij 2.

Rij 3: 3 opzetlosse en een puffsteek afmaken met nog 3 lussen (puffsteek met 4 lussen), 15x: ( 2 losse, puffsteek met 4 lussen), 2 losse en sluiten met een halve vaste in de derde opzet losse. Halve vaste naar de opening tussen je eerste puffsteken van rij 3.

Rij 4: Deze heb ik iets anders dan op de tekening gedaan. Ik ben bij de eerste dubbele stokjes begonnen ipv de laatste…dus: 4 opzet losse, 2 dubbele stokjes in dezelfde opening waar je gebleven bent vanaf rij 3, 3 losse, 3 dubbele stokjes in dezelfde opening. 3 stokjes in de volgende opening, 3 halfstokjes in de volgende opening, 3 stokjes in de volgende opening. Dit alles herhaal je totdat je bij je eerste dubbele stokjes bent aangekomen en sluit met een halve vaste in de vierde losse van je opzetlosse.

Rij 5: 3 opzet losse, stokje tot het einde  in elke steek, in de hoek openingen haak je 2 stokjes, 2 losse en weer 2 stokjes in dezelfde opening. Kleur wisselen en sluiten met een halve vaste.

Rij 6: met de olijf groen heb ik nu hetzelfde als rij 5 gehaakt (zonder kleurwissel aan het eind)


De vierkantjes zijn nu ongeveer 15 bij 15 cm… als je een maatje kleiner wilt, zorg dan dat je aan het einde van rij 4 al van kleur wisselt, rij 5 nog haakt en rij 6 weg laat. Dit zou ik ook doen voor een maatje groter, maar ik zou er aan elke zijde een extra rij vierkantjes bij maken. (15 extra)In elkaar zetten


Leg nu 20 vierkantjes naast elkaar als volgt neer: 4 in de breedte en 5 in de lengte. (Zie foto hier onder)

heb de vierkantjes middels de matrassteek aan elkaar genaaid, maar je kan ze ook aan elkaar haken als je dat mooier vindt! Link voor de matrassteek: https://pin.it/2RkEfRU dit is nu je achterpand

Leg nu van de overige vierkantjes twee rijen als volgt neer (linker en rechter voorpand): 2 vierkantjes in de breedte en 5 in de lengte. (Zie onderstaande foto) en naai of haak de vierkantjes weer aan elkaar. Maar zorg dat je twee losse voorpanden hebt…! Je kunt twee zakken erop zetten als je wilt. Hierbij heb ik 12 rijen 28 stokjes heen en weer gehaakt en deze in het midden van de onderste vier vierkantjes vast genaaid.

Naai of haak nu aan de bovenzijde het achterpand aan de twee voorpanden (zie foto hieronder)

Naai of haak de zijkanten dicht, maar zorg dat je een opening voor de armen houdt ter grootte van een vierkantje.


De mouwen


Hecht de groene draad in de oksel aan.

Rij 1: 2 losse, een stokje in dezelfde steek, stokje in iedere steek tot het einde, sluiten met een halve vaste in het eerste stokje van de rij.

Rij 2 t/m 15: herhaal rij 1.

Rij 16: 2 losse, een stokje in dezelfde steek, haak 2 stokjes samen, haak een stokje in iedere steek tot ongeveer de helft van de rij, haak nu weer twee stokjes samen, haak een stokje in elke steek tot het einde en sluit met een halve vaste in het eerste stokje van de rij.

Rij 17: herhaal rij 1

Rij 18: herhaal rij 16

Rij 19 t/m 37: herhaal rij 1

Doe dit hetzelfde bij de ander mouw en je fijne vest is klaar!

Heel veel haak en draagplezier en graag zie ik jullie versie van deze creatie snel terug!

Xx Debdus

%d bloggers liken dit: