
Omdat ik zelf nooit in een standaard maat val, (heupen M/L, taille S/M en borsten M/L) heb ik dit ontwerp gemaakt. Het heeft geen standaard maten omdat het al hakende wijs aan te passen is aan jouw vormen en daardoor altijd de goede maat is….Omdat de haaktechnieken niet ingewikkeld zijn, is het ook goed te doen voor beginnende haakfanaten!
Het is dus geen standaard patroon of beschrijving. Maar hey, standaard ben ik zelf ook niet en het eindresultaat ook zeker niet! En wees gerust, ik loods je er op visuele wijze door heen. 😉
Benodigdheden:
- Garen naar eigen keuze. Zorg er wel voor dat je garen neemt wat enigszins kan rekken. Dus liever géén 100 % katoen. (De groene versie heb ik met 7 bollen Scheepjes Colour Crafter á 100 gr – 300 mtr gemaakt. De blauwe versie heb ik met 20 bollen Hobbii Amigo XL á 50 gr – 100 mtr gemaakt.)
- Haaknaald halve maat groter dan op het garen wordt aangegeven. (Voor de groene versie had ik naald 4,5 en voor de blauwe naald 6.)
- Haaknaald 1 maat kleiner dan de vorige voor het haken van de boorden.
- Schaar, stopnaald en steekmarkeerders
Afkortingen steken:
- l = losse
- v = vaste
- hv = halve vaste
- hst = half stokje
- R = rij
- Rhst A = Reliëf halfstokje Achter
- Rhst V = Reliëf halfstokje Voor
De Rok
De hele set wordt in de lengte gehaakt en omdat je zelf bepaalt hoe lang je rok wordt en met welke dikte in garen, is er geen standaard aantal losse dat je gaat opzetten.
Let’s begin!
Begin met het maken van een losse ketting (met de grootste naald van de twee) en houdt deze langs de zijkant van je lijf vanaf het begin van je ribben tot aan de lengte die je wilt. (Zie foto)
Als je de rok tot op je knie wilt, zorg er dan voor dat je er ongeveer 15 losse nog extra bij haakt tot over je knie, omdat het patroon nog oprekt! Voor de groene variant had ik 95 losse opgezet en viel de rok boven mijn knie. Voor de blauwe variant had ik 100 losse opgezet en viel de rok over mijn knie.

R1: 1l, 1v in de tweede losse vanaf de naald, 19 v. Omdat je nu verder half stokjes gaat haken, zet je een steekmarkeerder in de laatst gehaakte vaste. Hst in iedere steek, draai je werk om.
R2: 2l, 1 hst in dezelfde steek, hst in iedere steek tot de steekmarkeerder, 20 v, draai je werk om.
Herhaal nu R1 en R2 net zo lang totdat je een grote lap krijgt. Je zal merken dat de rij met vaste een smalle rand wordt. De rij met half stokjes loopt wijder en kan wat bol lopen…. dat maakt het verschil tussen je taille en je heupen! (Zie foto 1)
Maar hoe weet je nu of de lap klaar is?!
Je drapeert de lap om je heen met de rand met vaste op rib hoogte. Pak nu op het breedste deel van je onderlijf (in mijn geval heuphoogte) de uiteinden van de lap bij elkaar. (Zie foto 2) Het moet goed rekken, maar als je beide uiteinden zo hard bij elkaar moet trekken dat er grote gaten tussen de half stokjes ontstaan, kun je gerust nog een rij erbij haken.


Nu je de lap op de gewenste grootte hebt, bekijk je welke zijde je het mooiste vindt en neem deze als de buitenkant.
Nu ga je vanaf de buitenzijde de lap aan elkaar naaien met hetzelfde garen. Dit doe je door aan de onderzijde aan te hechten aan de kant waar je geindigd bent met halfstokjes. Dan haal je je naald en draad door de voorste lus van je laatst gehaakte half stokje en steekt door in de losse van de andere zijde van de lap. Zo naai je de rok helemaal dicht. (Zie foto 3)

De Top
De top is opgebouwd uit een basis van twee afzonderlijke lappen. Je begint dus ook met het haken van een lap.
Zet wederom een losse ketting op. Als je deze over je schouder legt en over je borst laat lopen, moet deze tot dezelfde hoogte van je rib komen als de bovenzijde van je rok. Tevens moet het andere uiteinde van je losse ketting op je rug op ongeveer dezelfde hoogte uitkomen (Zie foto 4). Noteer voor jezelf hoeveel losse je hebt opgezet.

R1: hst in de derde steek vanaf de naald, hst t/m de laatste steek, keer je werk om.
R2: 2l, hst in dezelfde steek, hst t/m de laaste steek, keer je werk om
R3 t/m R15: herhaal R1 en R2.
Nu ga je de rechte lap weer meten. Leg de lap over je schouder en zorg dat één zijde tegen je nek aan ligt. De lap is klaar als deze aan de andere zijde zo’n 5 á 6 rijen over je schouderkop vallen. (Zie foto 5) noteer voor jezelf hoeveel rijen je in totaal hebt gehaakt.

Omdat je hebt genoteerd hoeveel steken je hebt opgezet en hoeveel rijen je hebt gehaakt, haak je nu een tweede, identieke lap, voor de andere zijde van je top.
Hierop ga je weer passen en meten. Leg de lappen naast elkaar. Zet met een steekmarkeerder aan 1 zijde de middelste uiteinden aan elkaar vast(Zie foto 6)

Pak de twee lappen en leg deze over je schouders met de steekmarkeerder aan de zijde van je rug. Zet nu ook de voorste twee punten van de lappen aan elkaar met een steekmarkeerder. Pak nu aan de zijde van je ribben de voorste lap en de achterste lap samen, zo strak mogelijk, onder je oksel. Zet ook daar een steekmarkeerder in, maar LET OP!: niet aan elkaar, maar alleen in de voorzijde van de lap. (Zie foto 7)

Leg het werk gevouwen voor je neer en tel hoeveel steken omhoog je aan de zijkant de steekmarkeerder hebt geplaatst. Zet op precies dezelfde hoogte aan de andere okselkant van je werk ook een steekmarkeerder. (Zie foto 8)

Naai nu op dezelfde wijze als bij de rok, de zijkanten aan elkaar vast vanaf de onderzijde t/m je steekmarkeerders.
Bepaal nu zelf wat de voorzijde en de achterzijde gaat worden. Naai aan de achterzijde de middenpanden aan elkaar (net zoals de rok) en zorg dat je aan de bovenzijde het niet helemaal dicht naait, maar zo’n 10 steken over laat. Naai de voorzijde op dezelfde wijze dicht tot de helft van je middenpanden, zodat je decolleté creëert. Pas het stuk gelijk even om zo te kunnen bepalen hoe open of gesloten je decolleté gaat worden. (Zie foto 9 + 10)


Oké, het passen en meten is nu wel even klaar! Tijd om weer te gaan haken…
Neem de haaknaald die een maat kleiner is dan je net mee hebt gehaakt. Hecht aan op de zijnaad aan de onderkant van de top. Je gaat de volgende rij in de zijkanten van de halfstokjes haken, om zo een onderkant te creëren. Hierbij reken je 1 halfstokje per zijkant van een halfstokje.
R1: 2l, hst in dezelfde steek, hst rondom haken en sluit met een hv in de tweede lus van je eerste opzet losse.
We gaan nu een boordsteek maken met een reliëf halfstokje aan de voorzijde en een reliëf halfstokje aan de achterzijde afgewisseld.
R2: RhstV om de eerste steek (waar je een hv in hebt gemaakt), RhstA om de tweede steek, RhstV om de derde steek, RhstA om de vierde steek. Dit blijf je tot het einde van de rij afwisselen en je sluit met een halve vaste.
Als je qua aantal steken niet uit komt op het einde, waardoor je met een Rhst A naast een Rhst A eindigd, haak dan deze steken samen waardoor je de volgende ronde weer goed uitkomt. Ken of snap je deze boordsteek niet, dan kun je deze eerst even opzoeken op youtube.
R3 t/m R10: herhaal R2 en hecht de boord af.

Mouwen
Hecht nu een draad aan met je grotere haaknaald vanaf de buitenzijde van je top in de oksel. Dit doe je op de zijnaad, alwaar je de zijkant hebt dichtgenaaid.
R1: 2l, hst in de eerste steek, hst rondom haken, sluiten met een hv, keer je werk om.
Omdat ook de armen van iedereen anders zijn qua grootte en lengte (ik heb bijv. buiten-propotioneel lange armen 🙊🙈), herhaal je R1 totdat je mouw een lengte heeft, dat je kunt gaan passen en deze net voorbij de elleboog is. (Het maakt niet heel veel uit hoeveel rijen dat precies zijn. (Zie foto 11)

nu haak je 1 rij waarbij je begint met de eerste twee hst samen te haken en je weer verder rondom hst haakt en eindigd met een hv.
Blijf nu R1 weer herhalen totdat je nog ongeveer 10 cm overhoudt tot aan je hand
- Haak nu één rij als volgt: 2l, 3hst, 2 hst samen haken, 3hst, 2 hst samen haken (dit herhaal je tot het einde van de rij) het is niet erg als je niet met deze steken uitkomt, haak tot zover je komt en sluit weer met een hv.
- Haak de volgde rij als volgt: 2l, 4hst, 2 hst samen haken, 4 hst, 2 hst samen haken (ook dit herhaal je op dezelfde wijze als de vorige rij)
Mouw-boord
Dit betreft dezelfde boordsteek als de boord aan de onderzijde je top dus neem weer de kleinere haaknaald!
R1: RhstV om de eerste steek (waar je een hv in hebt gemaakt), RhstA om de tweede steek, RhstV om de derde steek, RhstA om de vierde steek. Dit blijf je tot het einde van de rij afwisselen en je sluit met een halve vaste.
Als je qua aantal steken niet uit komt op het einde, waardoor je met een Rhst A naast een Rhst A eindigd, haak dan deze steken samen waardoor je de volgende ronde weer goed uitkomt.
R2 t/m R15: herhaal R1 en hecht de boord af.
Doe dit ook aan de andere zijde van je top, en je Top&Rock is helemaal klaar!!

Ik hoop dat je net zoveel plezier van dit patroon gaat hebben, als dat ik er zelf van heb!!
Kom je er niet uit, stel dan je vraag op de facebook community DebDus Design, of laat hier een bericht achter…. ik zie jullie creaties van dit patroon graag terug!!!! Xx Deb Dus