Patroon Easy T-skirt

Voor de zomer heb ik een heerlijke luchtige set gehaakt van een soort makkelijk T-shirt en een rokje….. gecombineerd is dat het: ‘Easy T-Skirt’ geworden! Ook dit patroon is weer op ieder lijf te haken en doen we niet aan standaard confectiematen!! Lijkt het je wat? Haak dan hieronder met het patroon mee…

Wat heb je nodig?!
100% katoen garen (kan ook met ander garen maar katoen vind ik met dit patroon mooier vallen) Ik gebruikte de gemerceriseerde katoen Ella van de Zeeman. (gemerceriseerd katoen glimt meer dan gewoon dof katoen)
Ik heb voor het T-shirt 4 bollen gebruikt en voor de rok 3 bollen.

haaknaald 3 mm
steekmarkeerders, schaartje en stopnaald

Gebruikte steken:
-losse
-stokjes
-halve vaste
-vaste

Het T-shirt
We gaan beginnen met het T-shirt van de outfit en die bestaat uit twee verschillende delen: het voorpand en het achterpand. Het fijne van dit patroon is dat het eenvoudig is en de twee panden zijn exact hetzelfde.
Om op te meten hoe wijd je T-shirt moet worden, haak je een losse ketting die je meet van schouder tot schouder. Voor dit patroon ben ik gegaan voor lekker los vallend, dus heb ik de losse ketting van het uiteinde van mijn linker biceps tot het uiteinde van mijn rechterbiceps gemeten…. hierdoor krijg je ook meer “mouw’ (zie onderstaande foto) Ik kwam dan uit op een ketting van 118 losse…

Haak nu rijen stokjes heen en weer. Om te weten dat je genoeg rijen stokjes hebt gehaakt, hou je de lap voor je lichaam (met de rijen horizontaal). Hierbij heb je de bovenzijde bovenop je schouder en meet je of de onderzijde van de lap dan net boven of op je heup bot valt. Zie onderstaande foto. (hierbij houden we rekening dat er nog een boord onderaan komt!). Voor mijn T-shirt haakte ik 42 rijen stokjes.

Het is nu nog een vormloze lap, maar daar gaan we later met de boord verandering in brengen! Haak nu eerst nog een identieke tweede lap op dezelfde wijze als hiervoor beschreven.

Wat we nu gaan doen is de twee lappen aan elkaar maken. Zorg dat je de laatst gehaakte rij van de lappen aan de bovenzijde hebt en leg de lappen op elkaar.
Je mag nu zelf bepalen hoe wijd je hals gaat worden. Ik hou wel van een Off-the-shoulder T-shirt dus hield de twee lappen weer voor me en meette dat de hals vanaf het hoogste punt van mijn linker schouder tot aan het hoogste punt van mijn rechter schouder moest lopen. Ik pakte een steekmarkeerder en zette deze op één van de uiteinden van de hals (toevallig rechts). Hierna telde ik vanaf het einde van de rechter “mouw” tot aan de steekmarkeerder hoeveel steken dit waren. Ditzelfde aantal steken telde ik vanaf de linkermouw en zette hierna een steekmarkeerder neer. Bij mij waren dit per schouder 38 steken. (zie onderstaande foto’s)

Naai nu de beide bovenzijde van 38 steken tot aan de steekmarkeerders aan elkaar vast middels de matrassteek (zie makkelijke uitleg matrassteek: https://pin.it/2RkEfRU )

Naai ook de beide zijkanten vanaf de onderzijden middels de matrassteek aan elkaar totdat je een gat overhoudt waar je armen doorheen kunnen. omdat dit voor mij toch wel een wat ruim vallend shirt moest zijn, heb ik de mouwgaten ook vrij ruim gehouden. 16 rijen heb ik hierbij opengelaten. Zie onderstaande foto.


Nu we een vormloos T-shirt hebben, gaan we deze voorzien van een mooie elastische boord, waardoor er veel meer vorm in komt! De boord mag iet wat strakker om je heupen vallen zodat deze mooi blijft zitten. Daardoor gaan we eerst een rij met vaste aan de onderzijde maken.
Omdat mijn T-shirt zo wijd is, heb ik niet gewoon een rij vaste gehaakt aan de onderzijde, maar heb ik iedere twee steken samen gehaakt (geminderd dus)
maar hoe heb ik dit nou berekend? Ik heb het T-shirt verticaal dubbel gevouwen, en daarmee gekeken of dit breed genoeg was voor om mijn heup. Voor mij was dit ook zo, dus heb ik de breedte van het shirt gehalveerd door iedere twee steken samen te haken……
Mocht het zo zijn dat je shirt veel minder wijd is, zorg dan dat je de volgende rij haakt: (1 vaste, twee vaste samen haken) –> dit herhaal je tot het einde.
Als je shirt nou echt straks zit raad ik je aan om alleen een rij met vaste te haken.
Het hoeft niet te strak te zitten om de heupen en het mag wat nonchalant los vallen, dus maak je niet druk om hoeveel vaste of samen gehaakte steken je hebt….
als het iets te strak zit, kun je uithalen en een vaste extra tussen je samenhaaksels voegen… zo kun je echt zelf aanmeten hoe het voor jouw lijf het lekkerst zit…

Dan is het tijd om de boord eraan te haken. Ik heb de boord met de halve vaste in de achterste lus techniek gehaakt……Deze boordsteek is mijn All Time favoriet, maar het is een monnikenwerk!! het duurt lang maar je hebt het mooiste en meest rekbare resultaat wat ook echt goed rekbaar blijft (ook na een aantal keer wassen!)
voor de uitleg van deze boordsteek heb ik een filmpje gemaakt voor de Tunisian Sweater, maar deze uitleg is eigenlijk voor ieder project met zo’n boord te hanteren:
https://youtu.be/pia7QHAfYtY

Je T-shirt is nu af!!


De Rok
De rok beginnen we te haken vanaf de onderkant. Hierbij haken we eerst de onderboord.
Zet de draad op je naald en haak 11 losse. Sla nu de laatste twee losse vanaf de naald over (telt als eerste stokje) en haak 9 stokjes tot aan het einde. In totaal heb je met de eerste twee losse meegerekend 10 stokjes. Draai nu je werk, zet weer twee losse op als eerste stokje en haak 9 stokjes in de achterste lus. Herhaal deze laatste rij totdat je een slinger/rand hebt die je soepel om je benen kan sluiten net boven je knie.
Als dit mooi sluit (zodat je nog kan bewegen), haak je de slinger/rand dicht of naai je deze dicht met de matrassteek.

Bovenop deze rand haak je in de zijkant van ieder stokje twee stokjes. Zie de foto hieronder. Sluit de rij met een halve vaste in het eerste gehaakte stokje en draai je werk. (vanaf deze rij ga je niet meer in de achterste lus haken, maar gewoon in beide lussen)

Haak nu 10 rijen stokjes heen en weer (dus sluit iedere rij met een halve vaste en draai je werk)
Na deze 10 rijen werd het voor mijn benen tijd om de rok wat wijder te laten lopen, aangezien mijn heupen al meer in zicht kwamen. Meet daarom je rok even om je benen, daar waar je de rok wilt laten vallen… als je gewoon recht naar boven haakt omdat jouw lijf wat rechter is, heb je het goed gemeten! we zijn allemaal anders gebouwd, dus blijf meten en als je het idee hebt dat je benen al wijder gaan lopen, dan begin je met meerderen. En hoe gaan we dat doen?

Tel hoeveel steken je rondom hebt. Neem daar de helft van het aantal steken van en zet daar een steekmarkeerder in.
Start nu met 2 stokjes te haken in de allereerste steek. Haak nu gewoon de rij met stokjes door zoals je bij de vorige rijen deed totdat je bij de steekmarkeerder komt. Haak nu weer 2 stokjes in de steek waar de steekmarkeerder in zit.
zet hierna de steekmarkeerder weer op zijn plek (maakt niet uit of je deze in de eerste of tweede steek zet). Haak nu weer gewoon de rij met stokjes door zoals de vorige rijen en sluit weer met een halve vaste in je eerst gehaakte stokje van de rij.
Draai je werk weer om en haak een rij stokjes zonder te meerderen (zorg dat je de steekmarkeerder weer op de juiste plek terug zet) en sluit met een halve vaste in je eerste stokje van de rij.

Nu ga je weer een rij meerderen op dezelfde wijze als hierboven beschreven. De volgende rij is dan weer een rij zonder meerderingen.
Doe dit om en om totdat je de rok om je benen meet en deze precies goed zit!
Als de rok goed zit, haak je gewoon steeds weer een rij stokjes. Blijf gewoon steeds meten.

Als je over je heup bent en je merkt dat je ook nog een taille hebt, gaan we exact hetzelfde doen als bij het meerderen… alleen dan met minderingen!!
Dussss: Haak aan het begin van de rij de eerste twee stokjes samen. Op de helft van je rok heb je weer een steekmarkeerder een haak je daar twee stokjes samen.
de volgende rij is dan weer een rij stokjes zonder minderingen.
Belangrijk is dat je wel de rok nog over je heupen krijgt!! de boord die we aan de bovenkant er aan gaan zetten, zorgt ook nog voor versmalling van je rok, maar is goed rekbaar dus die kan gewoon over je heupen.

Dus als je je rok de juiste lengte vindt, kun je aan de boord beginnen… en jawel, dat is dezelfde boord als de onderkant van je T-shirt! Het enige wat je nu niet hoeft te doen in tegenstelling tot het T-shirt is de rij met vaste!! dit omdat je de rok al wijd/krap genoeg hebt gehaakt en de boord er meteen op kan….
Hiervoor kun je natuurlijk het filmpje op youtube weer bekijken:
https://youtu.be/pia7QHAfYtY

En voila! je Easy T-skirt outfit is klaar….

Ik zie jullie creaties graag weer terug op facebook, Instagram of gewoon hier op de site!!

%d bloggers liken dit: